Standpunten

Zoeken

1. Wij maken van Albrandswaard een energieneutrale gemeente

Albrandswaard is uiterlijk 2035 energieneutraal en klimaatneutraal. Dat geldt voor onze gemeentelijke organisatie maar ook voor Albrandswaard als geheel. Wij maken middelen vrij voor ons ambitieuze beleid, onder andere door reservering van inkomsten uit de verkoop Eneco-aandelen.

Lees verder

2. Het Buijtenland van Rhoon wordt zo groen mogelijk, de natuur krijgt de ruimte

In Albrandswaard ligt het unieke polderlandschap ‘het Buijtenland van Rhoon’. Dit gebied wordt beheerd door de Gebiedscoöperatie, die zoekt naar een balans tussen cultuur, natuur en recreatie. Door de coronacrisis maken steeds meer mensen gebruik van de groene buitenruimte. Dit maakt aandacht voor deze gebieden en het uitbreiden ervan waar mogelijk nog belangrijker. Voor ons is het uitgangspunt dat de natuur de ruimte moet krijgen. Bovendien zetten we in op diervriendelijkheid in de breedste zin van het woord.

Lees verder

3. Bestaand groen blijft groen en bij noodgedwongen bomenkap, planten we dubbel terug

In onze gemeente is een grote druk op open groene ruimte. Wij willen groene wijken met minder steen. Buurtbewoners die hun straat of buurt willen vergroenen, krijgen hulp. Bomen die gekapt worden, planten we dubbel terug.

Lees verder

4. Wij steunen onze inwoners in financiële nood en bieden een helpende hand

GroenLinks/PvdA wil dat iedereen in Albrandswaard een fatsoenlijk bestaan kan opbouwen. Iedereen moet kunnen meedoen en zich kunnen ontwikkelen. Als het mensen zelf niet lukt om een baan te vinden, dan willen wij dat de gemeente helpt. Als je je baan verliest of ziek wordt, moet er een goed sociaal vangnet zijn. Voor gezinnen maken we hier extra werk van: ieder kind een goede start en eerlijke kansen. Wij staan voor een armoedevrij Albrandswaard. Inwoners in financiële nood krijgen natuurlijk de noodzakelijke steun en perspectief op een mogelijk beter bestaan. Een Albrandswaard met GroenLinks /PvdA in de raad laat mensen niet in de steek. In onze economische plannen speelt de groene economie een hoofdrol. Duurzaamheid levert banen op en is daarnaast minder belastend voor de leefomgeving

Lees verder

5. Wij staan voor goed onderwijs, veilige schoolroutes en we luisteren naar onze jongeren

Kinderen en jongeren doen ertoe! Zij hebben de toekomst en zijn onze toekomstige inwoners. Nederland vergrijst in een rap tempo en in Albrandswaard is dit ook merkbaar. Juist daarom is het belangrijk om te zorgen dat de jeugd serieus genomen en gehoord wordt en dat zij mogelijkheden hebben tot ontplooiing en ontspanning in onze gemeente. Het moet bovendien weer mogelijk worden voor jongeren om in de gemeente te blijven wonen nadat zij volwassen zijn geworden. Hier moet in de woningvoorziening veel meer rekening mee worden gehouden. Op het gebied van onderwijs staan we voor eerlijke kansen. De thuissituatie mag niet bepalen hoe ver je kunt komen. Ieder kind verdient een goede start. Wij omarmen de diversiteit in talenten van onze kinderen en geven docenten ruimte en faciliteren hen om hun doelen te behalen.

Lees verder

6. Fietsers en wandelaars boven auto’s, daar richten we onze infrastructuur op in

Wij staan voor het stimuleren van gebruik van de fiets en het openbaar vervoer (OV). Bij het plannen en inrichten van het verkeer in Albrandswaard gaan we in de eerste plaats uit van voetgangers en fietsers.

Lees verder

7. Nieuwe woningen bouwen we zoveel mogelijk binnen de bestaande kernen en nabij metrostations

Wij zijn voorstander van meer bereikbare woningen voor starters en mensen met een kleinere beurs. Deze nieuwe woningen worden wat ons betreft gebouwd binnen de bestaande kernen en bij voorkeur nabij metrostations of ander openbaar vervoer. Op specifieke locaties (nabij metrostations) komt gematigde hoogbouw voor zoveel mogelijk voordelige woningen. Zo sparen we onze groene buitengebieden.

Lees verder

8. Wij gaan voor een schone omgeving met minder afval en vervuiling

In Albrandswaard is het effect van de aantasting van onze leefomgeving te zien, te voelen en te ruiken in de vervuiling van de lucht, het water en het landschap. Wij willen dat anders. Een schone lucht beperkt negatieve gevolgen voor ons klimaat en is prettiger en gezonder voor inwoners en bezoekers. Dit geldt met name voor de luchtkwaliteit in woonwijken. Voor mensen met luchtwegklachten en kleine kinderen is een goede luchtkwaliteit van levensbelang. Wij gaan voor zo weinig mogelijk schadelijke stoffen in de lucht van Albrandswaard. De wegwerpeconomie willen we omvormen tot een circulaire economie, waarin afval een grondstof wordt.

Lees verder

9. Goede zorg is beschikbaar voor iedereen die dit nodig heeft

Beslissingen over zorg raken ons allemaal. Het kan bepalend zijn voor de kwaliteit van leven van onze ouders, kinderen, familie en vrienden. Veel zorgbesluiten worden op landelijk niveau genomen, maar daar waar de gemeente mag beslissen, zetten we ons in voor kwalitatieve en toegankelijke zorg. De gemeente is de overheid die het dichtst bij de inwoners staat en wij stellen de zorgbehoefte van mensen hierbij centraal en niet de regels of organisaties in de zorg. Wij begrijpen dat organisatiestructuur in de zorg nodig is, alleen dat wil niet zeggen dat flexibiliteit in de uitvoering wat ons betreft niet zou mogen of kunnen, als de persoonlijke situatie daarom vraagt. We laten ons leiden door solidariteit en rechtvaardigheid, zijn dienstbaar en bieden een steun in de rug aan hen die dat nodig hebben.

Lees verder

91. Sport draagt positief bij aan onze gemeenschap en is voor iedereen toegankelijk

Investeren in sport en beweging is investeren in de aanpak van veel maatschappelijke problemen zoals overgewicht, langs elkaar levende bevolkingsgroepen, verveling en vandalisme. Wij willen sport en beweging stimuleren. Sportverenigingen vervullen een belangrijke maatschappelijke functie en dragen positief bij aan onze gemeenschap. Wij staan dan ook voor goede en betaalbare sportvelden, sporthallen en een goed binnenzwembad.

Lees verder