Door Hans van der Graaff op 28 september 2017

Wethouder namens meerdere partijen: wel of niet wenselijk

In Lokaal bestuur  nummer 3 verscheen een artikel over dit dilemma. Verschillende wethouders werd om om hun mening gevraagd.

Hieronder de mening van onze wethouder Hans van der Graaff:

Het hoeft geen probleem te zijn denk ik. Op zich past het prima bij de ontwikkelingen in het lokaal bestuur de afgelopen tijd. Lokale partijen krijgen meer invloed, terwijl die van de landelijke juist afneemt. En aangezien lokale partijen onderling weinig verschillen, hoeft het geen probleem te zijn als eenwethouder meerdere partijen dient.

Voor landelijk georiënteerde partijen ligt dat anders. Zij zijn ideologisch. Die politieke verschillen zijenen obstakel voor een gedeelde wethouder. De samenwerking zal je dus op een andere manier moeten zoeken. Bijvoorbeeld door lijstfusies. Op zich vind ik het geen probleem als wethouders zakelijk zijn. Nu zie je al dat kundige wethouders vaak vanbuiten de gemeente komen.Wanneer de gemeenteraad haar rol als volksvertegenwoordiging serieus neemt, het college controleert en kaders stelt, mag een wethouder best wat zakelijker zijn.