Door Raymond van Praag op 28 januari 2014

Column Raymond van Praag januari 2014: WISH

Een vrijdagmiddag aan de Albrandswaardsedijk in Poortugaal. Een gezellige samenloop bovenaan de dijk. Onderaan de dijk is een grasveld en een boel aarde te zien. En een heimachine. Daar zijn al deze mensen voor gekomen, voor deze heimachine. Hoewel, het is geen echte heimachine, want deze machine ‘schroeft’ de palen in plaats van ze erin te slaan. Maar de spanning is er niet minder om. De verzamelde mensen zijn de kinderen en hun ouders die straks in het WiSH-huis zullen wonen. Deze kinderen hebben een handicap waarmee ze wel zelfstandig kunnen wonen maar daar wel zorg en begeleiding bij nodig hebben. Er zijn maar heel weinig mogelijkheden voor deze kinderen om zelfstandig te wonen waar ook de begeleiding bij aanwezig is. In het WiSH-huis kan dat. Vijftien jonge mensen wonen hier straks met prachtig uitzicht op de dijk en de Kyvelanden.

De naam WiSH verwijst niet alleen naar de lang gekoesterde wens van dit ouderinitiatief. Ze zijn al tien jaar bezig om dit initiatief op een locatie in Albrandswaard voor elkaar te krijgen. Het is uiteindelijk ook aan de inzet van woningbouwvereniging Poortugaal te danken dat het uiteindelijk zover gekomen is. Chapeau!

De naam WiSH is ook de afkorting van ‘Wonen in Samenhang’, een mooie vondst. Er is een zorgaanbieder gevonden die de zorg zal gaan leveren, dat zal ASVZ gaan doen. Ook zo’n zorgaanbieder moet in tijden van onzekerheid van zorgfinancieringen zeker op de scheidslijn tussen wonen en zorg, het opstarten van zo’n initiatief maar aandurven. Ook daarvoor is alle lof op zijn plaats.

Het zal ook voor de ouders een hele stap zijn, want zo vertrouwde een van de ouders mij toe, ‘de beste zorg voor je kind geef je toch gewoon zelf, dus het is ook wel een hele stap om dat nu los te laten en aan een ander over te laten’.

Als de bouw een beetje meezit en het niet al te erg wil winteren, kan het gebouw aan het eind van dit jaar feestelijk in gebruik worden genomen. Ik wil daar de kinderen en de ouders nu al van harte mee feliciteren.

 

Raymond van Praag

Raymond van Praag

Lange Zantelweg 1 3171AM Poortugaal    

Meer over Raymond van Praag